Recept za pripremu domaćeg hleba
Za pripremu domaćeg heba od heljdinog brašna potrebni su vam sledeći sastojci:
– 1 kesica kvasca (ili svež kvasac po želji),
– ½ litra mlake vode,
– 500 grama heljdinog brašna,
– kašičica soli,
– kašičica šećera,
– 3 kašike maslinovog ulja.
Savet: gornji deo hleba premažite sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila lepša i ukusnija.
Priprema:
Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmešajte i dodajte maslinovo ulje.
Potom postepeno dodajte mlaku vodu i dobro zamesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da testo nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Uključite rernu na 250 stepeni da se ugreje, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite tijesto u njega. Stavite da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.